1999 Tour North-Wales

Van 16 tot 24 juli 1999 hebben het Capriccio Clarinet Choir en het North Wales Clarinet Choir een muzikale uitwisseling gehad. Samen hebben we veel muziek gespeeld om van elkaar te leren.
Tijdens de uitwisseling van 1998, ontdekten we dat er behalve verschillen ook een gemeenschappelijke deler was: we spelen allemaal klarinet. Dit jaar ontdekten we hetzelfde. Een korte beschrijving van deze week staat hieronder beschreven.

Vrijdag 16 juli 1999 vertrok het Capriccio Clarinet Choir uit Nederland om in Bangor het North Wales Clarinet Choir te ontmoeten. Na een lange reis kwamen we zaterdagmiddag aan.

Die middag begonnen we samen te spelen in de jeugdherberg. Het eerste wat we ontdekten: het klonk erg hard. De repetitie was een goede start om elkaar beter te leren kennen.
We leerden hier ook de dirigenten kennen: Richard Edwards (NWCC), John de Beer (CCC) en de gastdirigente Susan Moss (zij bleef bij ons tot dinsdag). Na de repetitie gingen we naar Conwy Civic Hall. Hier hebben we een diner gehad en
hebben we een aantal dansen uit Wales geleerd.

Zondag hebben we gerepeteerd in Pensychnant (waar Richard Edwards leeft, dichtbij Conwy). Het eerste concert was maandag, dus er was nog veel werk te doen. Een 'vriendelijke' wandeling volgde na de lunch. Op een of andere manier begon John de Beer over 'Sheepsss' te spreken. Hierdoor heeft iedereen de hele week Sheeps te zeggen (in plaats van 'Sheep', wat het meervoud van schaap is).
's Avonds heeft iedereen een heerlijk diner gehad (tenminste dat is wat ik heb gehoord) bij een van de North Wales spelers thuis. Hier werd veel gepraat over de tradities en manier van leven in Wales en Nederland.

Maandag 19 juli, vandaag was het eerste concert, maar eerst hadden we nog een repetitie. Het eerst openlucht concert was in Caernarfon Castle. We werden welkom geheten door de burgemeester en hadden tijd om het prachtige kasteel te bezichtigen. We hebben daarna een bezoek gebracht aan de Barcud T.V. studios, welke diverse programmas maken in het Welsh.
Na dit bezoek zijn we naar het Celtic Royal Hotel gegaan om ons voor te bereiden op het concert. Het optreden ging erg goed, zeker als je bedenkt dat we maar een paar repetities hadden gehad. Hierna hadden we een diner en veel tijd om met elkaar te praten.

Dinsdag weer een repetitie bij Richard thuis. Na deze intensieve repetitie zijn we naar Portmeirion gegaan.
Het was prachtig weer, dus ons openlucht concert was een groot succes. Veel mensen luisterden naar ons, terwijl ze heerlijk in het gras zaten te genieten van het weer en de muziek. We hadden daarna tijd om dit vreemde maar wonderlijke stadje te bewonderen. Op de terugreis hebben we een rit gemaakt door de prachtige omgeving van North Wales, waarbij we ook de Snowdon passerden. 's Avonds hebben we heerlijk gegeten bij een van de spelers thuis.

Woensdag, halverwege de week.., na een intensieve repetitie vertrokken we naar Beaumaris. Het openlucht concert was erg leuk, maar ook lastig door alle wind. 's Middag hebben we een bezoek gebracht aan de gevangenis, waar de burgemeester ons welkom heette. De gevangenis is niet meer in gebruik, gelukkig.
's Avonds hadden we een concert in Bulkeley Hotel, waarbij het publiek en de dirigent een prachtig uitzicht hadden over de zee naar het vaste land. Het orkest had dit uitzicht niet, waardoor we erg geconsentreerd op de dirigent. Het heerlijke diner werd ook in dit hotel geserveerd.

Donderdag hadden we een lunch concert van David Shepherd (ook een gastdirigent deze week), die werd vergezeld door Harvey Davies in de Church of the Holy Trinity, Llandudno. David Shepherd uit Australia speelde een schitterend concert waar iedereen erg van onder de indruk was.
Na dit prachtige concert hadden we tijd om Llandudno te verkennen. Als diner hadden we 'fish and chips', geheel nieuw voor de Nederlanders. Toen werd het tijd voor het slotconert. We klonken werkelijk als één orkest, inplaats van twee, al na één week repeteren. Na het concert werden er veel foto's genomen (all say: sheepsss!)

Vrijdag 23 juli hebben we in (dubbel) kwartetten gespeeld. 's Middag konden we naar Conwy of naar het zwembad. Na het diner hadden we een informeel concert om onze kwartetstukken ten gehore te brengen. Op het afscheidsfeestje hebben we het traditionele 'juffrouw Janssen' gedaan (voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Mrs. Johnson') en natuurlijk 'The grand old Juke of York' gezongen.

Zaterdag, dag van vertrek. Eerst zijn we naar de pier van Bangor geweest waar we nog een kop koffie hebben gedronken. Nu moesten we afscheid nemen van iedereen... (tot de volgende uitwisseling!).
Voordag we in Hull aankwamen, moest de bus een onderzoek van de politie ondergaan. Als de
bus niet in onrde was, mochten we niet meer verder met de bus. Vorig jaar was de bus kapot, nu een politie onderzoek, ik vraag me af wat er volgend jaar met de bus gebeurt.