2003 Cappuccino Tour Italia

Van zondag 20 april tot en met vrijdag 25 april was het Corpo Filarmonico Giovani Rinaldi onder leiding van Paolo de Gaspari in Nederland op bezoek. Daarna heeft het Capriccio Clarinet Choir een tegenbezoek gebracht aan Italië. Hieronder een verslag van de reis.

Zondag 20 april
Rond een uur of vijf komt de bus met de Italianen aan bij ‘t Kielzog in Hoogezand. In De Werf hebben we een High Tea klaar gemaakt om daar kennis met elkaar te leren maken. Het blijkt dat het onderwijs van het Engels in Italië nog niet zo ver gevorderd is, slechts een kwart kan Engels. Gelukkig kunnen we met en via de diegenen prima communiceren en kom je met handen en voeten ook een heel eind. De meeste Italianen zullen de komende week bij gastgezinnen doorbrengen en een aantal slaapt bij Van der Valk. Veel tijd zullen ze hier echter niet doorbrengen, want er is een druk programma.

Maandag 21 april
De morgen wordt eerst gevuld met een verhaal over Nederland en natuurlijk ook over Groningen. Deze week zullen de Italianen ook typisch Nederlandse gerechten eten: friet en kroketten van de cafetaria en een Nederlandse pizza. ‘s Middags is het tijd voor een bezoek aan de stad Groningen. Hier wordt ondere andere het Groninger Museum aangedaan, ontworpen door de Italiaan Mendini. Ook het Waagplein en -straat zijn ontworpen door een Italiaan. Door het zonnige weer was het park onder de Martinitoren ook erg in trek.
‘s Avonds was het tijd voor de gezamenlijke repetitie van het stuk Puszta van Jan van der Roost.

Dinsdag 22 april
Een drukke dag voor de Italianen, want ze vertrokken al erg vroeg naar Utrecht. Hier werd een bezoek gebracht aan een ander orkest en hebben ze een optreden gegeven. Pas tegen middernacht waren ze weer terug.

Woensdag 23 april
Vandaag was er een excursie naar het muziekinstrumenten-museum in Eelde. Dit museum (op een steenworp afstand van het vliegveld) heeft een grote collectie van allerlei soorten instrumenten. Deze zijn in een groot aantal jaren verzameld door de eigenaar en laten de geschiedenis van de instrumenten op een overzichtelijke manier zien. Zeker met een rondleiding is dit een zeer boeiend museum.
‘s Avonds geven de beide orkesten een zeer geslaagd optreden in ‘t Clockhuys in Haren.

Donderdag 24 april
Vandaag een toeristische dag in Amsterdam.

Vrijdag 25 april
‘s Ochtends is het tijd voor het Groninger landschap met een bustocht door Noord-Groningen. Onderweg wordt bij de zeehondencrèche Pieterburen langsgegaan. ‘s Avonds is er een concert in de Remonstrantse Kerk in Groningen. Hier speelt het Capriccio Clarinet Choir voor de pauze en het Corpo Filarmonico G. Rinaldi na de pauze. Tenslotte werd nog het gezamenlijke deel Puszta gespeeld. Daarna natuurlijk een afscheidsparty, want rond middernacht zou de bus van de Italianen alweer vertrekken naar Italië. Het was een geslaagde week!

Zaterdag 26 april
Vanmorgen was er een repetitie met de leden die meegaan naar Italië.

Zondag 27 april
Om vijf uur vertrekt de bus naar Italië. We rijden via Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland naar Italië.

Maandag 28 april
Rond een uur of 12 komen we aan in Reggiolo, dicht bij Modena. Hier staat het kasteel waar we in eerste instantie zouden overnachten (zie:
www.prolocoreggiolo.it). Uiteindelijk slapen we in Villa Nova in een school. Hier zit een groot grasveld bij, waar we ook heerlijk van het weer kunnen genieten. Gelukkig mogen we vanmiddag rustig bijkomen van de lange busreis. We eten op de Italiaanse tijd, acht uur. Een uitgebreide maaltijd met veel pasta.

Dinsdag 29 april
Vanmorgen brengen we een bezoek aan Modena, een stad met zo’n 180.000 inwoners. De stad heeft een prachtig plein en de cappuccino bij Illy is heel erg goed. Het is bovendien zonnig weer, waardoor de stemming er goed inzit. ‘s Middags brengen we een bezoek aan Mantua, waarbij met name de kerk een grote indruk maakt. ‘s Avonds hebben we nog een lange repetitie, met tussendoor weer een prima maaltijd.

Woensdag 30 april
We brengen Koninginnedag door in Venetië. Het is nog een behoorlijk eind rijden vanaf Villa Nova, maar de aanblik van Venetië doet dat snel vergeten. Tja, als je het San Marco plein hebt gezien en door de steegjes van Venetië hebt gezworven, wat moet je daar verder nog over zeggen. Geweldig!

Donderdag 1 mei
De Dag van de Arbeid, waarover de Italianen zeer verbaasd zijn dat dat in Nederland geen feestdag is. Wij hebben vanmorgen gerepeteerd, want vanmiddag hebben we het eerste optreden in Italië. Het is in Carpi, in het theater. Wat een prachtig theater! De zaal heeft rondom drie rijen balkons en heeft een prachtige plafondschildering. Bovendien is de akoestiek in de zaal geweldig! We geven hier dan ook een prachtig concert, waar het publiek enthousiast op reageert.
Het plein voor het theater is één van de grootste in Italië. Er staan prachtige gebouwen om heen en het is er gezellig druk ivm de vrije dag. Heerlijk om hier Italiaans ijs te eten. Voor het diner zijn we uitgenodigd door een ander orkest, waar we de Italiaanse gastvrijheid nogmaals ontmoeten.

Vrijdag 2 mei
Het weer is vandaag iets minder, maar toch nemen we onze zwemkleren meer naar het Gardameer. Ondanks dat dit meer zelfs in augustus nog erg koud is, nemen diverse orkestleden een duik in het Gardameer. Brrr.… De omgeving is hier prachtig bergachtig, in tegenstelling tot de omgeving van Modena waar het erg vlak is. Het concert geven we in Mori dat dicht bij Trento ligt en begint om negen uur, in Italië een normale aanvangstijd voor een concert. We krijgen hier prachtige geschenken voor onze trofeeënkast (we moeten een plek verzinnen!) en het publiek is laaiend enthousiast, waardoor we maar liefst vier toegiften geven!

Zaterdag 3 mei
Vanmorgen slapen we uit, want iedereen is erg moe. De meeste leden slapen tot half elf uit en het is gelukkig erg rustig op de slaapzalen. Om twee uur vertrekken we naar Verona voor het prachtige openlucht theater. Daarna brengen we nog een bliksembezoek aan de stad voor ondermeer het balkon van Romeo en Julia. In Sona eten we buiten en komen de deelnemers van de Clarsax Day binnendruppelen. We spelen namelijk op de opening van deze dag. Om negen uur begint eerst het andere klarinetorkest, waarna wij het concert afronden.

Zondag 4 mei
De laatste dag in Italië bestaat uit het ontmoeten van maarliefst 130 andere enkelriet-spelers. Angela Fussell (Groot Britannië), Pedro Rubio(Spanje) en Joseph Kotar(Servië) zijn er ook. De dag ging typisch op z’n Italiaans en was zeer geslaagd. ‘s Avonds was er nog een afscheidsfeest, waar uiteraard Juffrouw Jansen niet wordt vergeten. Hier hebben wij ons cadeau aan het Corpo Filarmonico aangeboden: een heuse scheepsbel! Hierop hadden we een inscriptie laten aanbrengen als herinnering aan deze uitwisseling. Om tien uur vertrekt de bus naar Nederland.

Maandag 5 mei
Gelukkig verloopt de reis vrij rustig en hebben we slecht tien minuten met pech aan de kant gestaan (toch een Capriccio-traditie!). Om kwart voor vijf komen we aan in Hoogezand.

John, bedankt!

En natuurlijk ook een groot bedankt aan het "Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten" (
FAPK), die
deze reis door een subsidie mede heeft mogelijk gemaakt.