2005 Jubileumconcert 5 maart

Op 5 maart 2005 gaf het Capriccio Clarinet Orchestra o.l.v. John de Beer een concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Aanleiding was het 15-jarig bestaan van het uit leerlingen van het CKC-Haren en ´t Kielzog-CKC uit Hoogezand bestaande 40-koppige orkest. In de uitverkochte kerk (470 bezoekers) speelde het orkest een programma met twee soloconcerten en een symfonie.

Het programma werd geopend met het dubbelpianoconcert van W.A. Mozart met medewerking van de pianisten Olga Karelova en Ronald Kedra uit Hoogezand. Op twee vleugels speelden zij dit weinig uitgevoerde werk (de meeste concertzalen hebben maar 1 vleugel) met veel verve en enthousiasme. Daarna werd het eerste klarinetconcert van C.M. von Weber gespeeld met als solist de Hongaarse klarinettist Joszef Balogh die vooral bekend is door zijn mooie opnames voor het platenlabel Naxos. Deze klarinetvirtuoos liet horen hoe beweeglijk en expressief de klarinet kan zijn, van sprankelend in de snelle tot sonoor in de langzame passages. Als toegift speelde hij een improvisatie over een Hongaarse Dans waarbij hij met zeer snelle passages en duizelingwekkende capriolen liet horen dat het Hongaaarse- en zigeunerbloed hem door de aderen stroomt. Absolute wereldklasse!

Na de pauze speelde Capriccio een door de Beer gemaakte bewerking van de bekende Symfonie no. 9 "Uit de Nieuwe Wereld" van A. Dvorak. Een stuk dat door haar duidelijke structuur, herkenbare thema´s en voelbare Boheemse temperament veel mensen aanspreekt. Deze elementen bleven in de uitvoering van Capriccio ook goed overeind door het enthousiasme en speelplezier van de muzikanten. Een geweldige prestatie van een groep klarinettisten waarvan de jongste 11 jaar is.