De Lyons C-klarinet

Wat is mis met de ‘gewone’ klarinet?
Het is zwaar, heeft grote gaten, sommige kleppen zitten ver weg voor kleine vingers en het kan gemakkelijk beschadigen. Al deze dingen maken het vaak niet mogelijk voor kinderen onder de elf jaar om de klarinet te leren bespelen. Velen krijgen last van de duim en een spanning in de hand, pols en arm omdat de vingers niet gemakkelijk bij de kleppen kunnen komen. Dit leidt tot problemen met ademhaling, houding, positie van de vingers en slechte gewoontes die moeilijk af te leren zijn. De ontwikkeling wordt vertraagd en vaak verdwijnt het aanvankelijke enthousiasme.

De oplossing
De Lyons C Klarinet weegt 1/3 van een ‘normale’ klarinet, heeft kleinere gaten en de ‘pink’-kleppen zitten dichterbij. Dit maakt het mogelijk dat leerlingen vanaf zeven jaar de klarinet kunnen bespelen. Meestal kunnen leerlingen na één week al de laagste noten spelen en na enige weken al liedjes spelen van een octaaf of meer. Dit neemt op de gewone klarinet vaak maanden in beslag. De overstap naar de “standaard” klarinet of een ander instrument verloopt moeiteloos. Het is te vergelijken met de overstap van een kleine naar een grotere fiets. Doordat de Lyons C Klarinet speciaal is gemaakt voor jonge kinderen voldoet hij volledig aan hun speciale eisen. Hierdoor heeft de leerling meer plezier in het spelen.

De toonkwaliteit
Een ander belangrijk aspect is dat de klarinet ontworpen is door Ted Planas, die ervoor gezorgd heeft dat de toonkwaliteit niet onderdoet voor een “standaard” klarinet. Doordat het instrument kleiner is klinkt het geluid hoger, te vergelijken met een Es-klarinet.

Het ontwerp
Bizonder is ook de constructie van de klarinet. De “gewone” klarinet heeft o.a. asjes, schroeven, kurk en polster, maar door het moderne ontwerp heeft de Lyons die niet nodig. De kleppen zijn door een klik-systeem eenvoudig op de klarinet aan te brengen of te vervangen en de polsters zijn gemaakt van rubber en ook heel eenvoudig op de kleppen te klikken. Volgens de fabriek stuitert de klarinet alleen maar wanneer hij valt en dat kun je met een “gewone” klarinet wel vergeten.

Samenspelen met vriendjes
Omdat de Lyons Klarinet in C staat kunnen leerlingen dezelfde muziek spelen als hun vriendjes die bijvoorbeeld dwarsfluit, hobo, gitaar of piano spelen. Makkelijk voor het samenspelen op school en thuis.

Lyons C klarinet