Jong geleerd

  Jong geleerd, oud gedaan

Als je informatie zoekt over de klarinet voor je spreekbeurt, dan hoef je niet meer verder te zoeken! Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt. Heel veel plezier en succes bij het voorbereiden en uitvoeren van je spreekbeurt!!!

De geschiedenis van de klarinet begint met de chalumeau (spreek uit: sjalumoo). De mensen speelden rond 1700 op deze houten buis met negen gaten en zonder kleppen. Er zat wel een mondstuk en een rietje op. De eerste eenvoudige klarinet werd rond 1720 door Johann Denner gemaakt. De klank van de vroegere klarinet leek veel op die van een trompet. Vandaar dat het woord klarinet komt van het Italiaanse 'clarino', dat kleine trompet betekent. Aan het einde van de 18e eeuw werd er een klarinet gebouwd met 8 kleppen en al gauw daarna eentje met 13 kleppen. Dit is het instrument waar we nu op spelen. Meneer Böhm heeft het kleppensysteem nog sterk verbeterd.

Er bestaan nog veel meer klarinetten dan de bes-klarinet die jij waarschijnlijk zelf hebt. Je kunt wel zeggen dat er een hele familie van klarinetten is!! De kleinste van deze familie is de es-klarinet. Deze klarinet is veel kleiner dan de bes-klarinet en kan hele hoge noten spelen. De meeste mensen die klarinet spelen beginnen op een bes-klarinet. Er zijn ook nog grotere klarinetten, die veel lager klinken dan een bes-klarinet. De alt-klarinet, bas-klarinet, contra-alt-klarinet en contra-bas-klarinet. In al deze klarinet hebben ze bochten gemaakt omdat ze anders te groot zijn om op te spelen.

Een klarinet is een houten blaasinstrument. Je moet erop blazen om er geluid uit te krijgen, dus de naam blaasinstrument ligt voor de hand. Een klarinet hoeft niet altijd van hout te zijn. Er bestaan ook kunststof klarinetten. Toch zijn dit ook houten blaasinstrumenten, omdat je er een enkel (plat) rietje op moet doen om er geluid uit te krijgen. Een rietje is een dun stukje hout dat begint te trillen als je er lucht over blaast. Dit trillen zorgt voor het geluid van de klarinet. Een klarinet heeft achttien gaten die je kunt afdekken door je vingers en door kleppen. Je kunt door één klep dicht te doen soms meerder gaten afsluiten. Ook kun je door de kleppen gaten dicht doen die ver weg liggen, anders moest je wel hele lange vingers hebben. Het instrument bestaat uit vijf delen: de beker, het onderste deel, het bovenste deel, het tonnetje en het mondstuk. Eigenlijk hoort hier nog een zesde onderdeel bij, want zonder rietje kun je niet spelen. Het is natuurlijk wel leuk als je alle onderdelen van je eigen klarinet even laat zien. Immers: je kunt pas echt goed weten hoe een klarinet eruit ziet als je hem in het echt voor je ziet!

Van ruwe houtstaven wordt door een draaibank een mooie 'buis' gemaakt. Later worden hier de gaten in gemaakt met een speciale machine en wordt het hout heel precies geschuurd. Ondertussen worden de klepjes en schroefjes allemaal met de hand gemaakt. Alle klepjes en schroefjes gaan in een chemisch bad waar ze een glimmend laagje krijgen. Vervolgens worden de klepjes één voor één gepolijst, waardoor ze mooi gaan glimmen. Als laatste worden alle klepjes op de houten buis gemaakt en de klarinet is klaar. Alle klarinetten worden getest.

Het Capriccio Clarinet Choir komt uit de provincie Groningen en staat onder leiding van dirigent John de Beer. Het leuke van het klarinet orkest is dat je veel kunt samenspelen. Ook leer je op door het spelen in het orkest veel verschillende soorten muziek kennen.

Om je spreekbeurt leuker te maken, kun je je klarinet laten zien en er bijvoorbeeld een stukje op spelen. Iedereen kan dan horen hoe de klarinet klinkt. Ook kun je een stukje van een CD laten horen. Tenslotte kun je vertellen waarom jij klarinet speelt en waarom jij dat zo leuk vindt. Misschien willen meer mensen klarinet gaan spelen en kun je later samen een stukje spelen.