Capriccio Corona Repetitie

Capriccio gebruikt het programma Zoom (www.zoom.us) om te "repeteren". Zoals bij alle video programma's is er een vertraging! Datzelfde gebeurt ook bij live interviews op radio/tv waar een stilte valt tussen de studio en de verslaggever. Dat betekent dat live samen spelen (elkaar gelijktijdig kunnen horen) niet mogelijk is! De audio van het programma lukt het ook niet om zoveel instrumenten tegelijk te laten horen en springt daardoor naar het meest dominante geluid. 

Om toch het gevoel van samen bezig te zijn (groepsgevoel, mededelingen, even elkaar zien en praten én we spelen toch maar even) gebruiken wij basistracks die de host (dirigent) afspeelt en meegespeeld worden door de muzikanten. Daarbij moet iedere muzikant "mute" aan hebben staan anders horen de andere muzikanten jou alleen maar! Als dirigent weet je vaak waar de problemen ontstaan en kun je vooraf aangeven waar op gelet moet worden.

Dirigeren heeft natuurlijk geen zin omdat het soms niet synchroon loopt met het geluid wat de muzikanten horen en op kleine schermen niet goed te zien is. De dirigent ziet wel alle spelers op het scherm en merkt dus gelijk of iemand er echt uit is (of koffie zit te drinken). Iedere muzikant kan na een track opmerkingen maken of vragen stellen aan de dirigent of medespelers over (muzikale)  problemen. Het is écht anders maar beter dan niets doen! Belangrijk is om continuiteit te waarborgen en ook een ankerpunt in de week te bieden!

Wat op dit moment veel gebeurt is dat muzikanten met een basistrack meespelen en dat op hun mobiel (of met eigen microfoon) opnemen. Vervolgens plakt iemand (meestal natuurlijk de dirigent) al die tracks onder elkaar.

De gratis versie van Zoom geeft 40 minuten groepstijd. Eén op éen gebruik is ongelimiteerd en gebruiken wij voor de muzieklessen, dat werkt prima. Voordeel van het programma is dat je audio, bladmuziek etc. kunt delen! Wij gebruiken de betaalde versie Zoom Pro.

Hieronder de instructies voor de muzikanten van Capriccio:

Praktische tips voor de repetitie

1. de link voor de repetitie stuur ik via whatsapp

2. Het is verstandig (nodig dus) om koptelefoon/oortjes of een geluidsbox te gebruiken om mee te kunnen spelen. Zorg dat je je instrument ook goed kan horen door bijvoorbeeld de koptelefoon niet helemaal je oren te laten afsluiten.

3. Als je op je iPad of tablet de muziek leest kun je niet via het zelfde apparaat de muziek via Zoom horen. Log daarom in op je telefoon met Zoom zodat je de muziek daarop kunt horen. Als je van papier speelt geldt dit dus niet.

Klik hier voor een filmpje over de Capriccio Corona Repetitie

Het vervangt uiteraard niet het gevoel van een echte repetitie maar je moet het zien als hardlopen en dat is samen ook makkelijker dan alleen. En op deze Capriccio training speel je dan toch even behoorlijk wat stukken door! Wij noemen het maar een nootsituatie!