Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

1999-2000 Jaaroverzicht 11

Het elfde seizoen moest even op gang komen vanwege de nieuwe leden aanwas maar had zoals bijna ieder seizoen weer een flitsende eindsprint.

We begonnen op 23 september met een concert in verpleeghuis De Burcht te Hoogezand nog met de samenstelling en repertoire van onze Wales reis.

Daarna gingen we hard studeren aan ons nieuwe repertoire.

De Wales reis had ook het ware Capriccio gevoel overgebracht bij Rita en Jack de Beer. Zij gingen dit seizoen ook meespelen. De hele familie de Beer was nu ingelijfd in Capriccio.

Ons eerste optreden was een live optreden in het NCRV radio 4 programma "Passie" op 20 november. We speelden hier een Romance van Tchaikowsky en het nummer Singing in the Rain van NH Brown maar gearrangeerd door Don Ashton (bekend vanuit Wales). Het leverde weer een CD op (een eigen productie van John de Beer).

Op 4 december hadden we orkest repetitie in samenwerking met Sinterklaas.

De kerstmaand gaf de gebruikelijke drukte met op 21 december een kerstconcert in de gereformeerde kerk van Haren uitgaande van de Muziekschool Haren. In de pauze verzorgde wij met een dubbelkwartet nog vredige kerststemming met een aardig arrangement kerstliederen. Op 8 januari verzorgden wij ons eigen Nieuwjaarsconcert in Paviljoen "De Appelbergen" in Glimmen. Men moest er veel voor over hebben om er te kunnen komen ,maar men kreeg dan ook iets fantastisch te horen. Op een essentieel spanning oproepend moment ging er zowaar een GSM melodietje spelen. Op 21 januari speelden wij mee met het nieuwjaarsconcert van de muziekschool Hoogezand in het Kielzog.

Op 11 januari speelden wij in het verzorgingshuis Patrimonium te Groningen

En op 4 februari gaven wij een concert aangeboden door de culturele commissie van Haren in het Clockhuys te Haren. Naast orkest repertoire speelden we er ook met enkele kwartetten.

Dit jaar stond verder ten dienste van NERV (Nederlandse Enkel Riet Vereniging). Een vereniging die o.a. het klarinetspelen wil stimuleren. Zo was er op 22 januari een Noordelijke klarinettistendag in Groningen. Een succesvolle studiedag, een masterclass en een prachtig concert 's avonds in het Groninger conservatorium met 120 klarinetten. Het Nieuwsblad vam het Noorden schreef hierover: "klarinetgeluid vaak liefde op het eerste gehoor".

Op 29 januari kreeg dit nog een vervolg met een zuidelijke klarinettisten dag in Tilburg. Een avontuurlijk dagje uit met als bijzonder punt "het voederen der (Capriccio) klarinettisten" op de weg terug naar huis. Kroketten te over!

Op 3 maart stond er een groot artikel in de Groninger gezinsbode dat Capriccio nu een eigen website had: www.capriccio.nl.

Op 15 april hadden we concert samen met kinderkoor Bombarelle in de Doopsgezinde kerk te Sappemeer. Hier werd voor de eerste keer het arrangement uitgevoerd dat Jaap Starreveld had gemaakt van Karroboeschka.

Op 4 mei deden wij mee met een muzikale bijdrage aan de herdenkingsdienst van oorlogsslachtoffers in de Damkerk te Hoogezand.

Op 27 mei was er een openhuis van de muziekschool Haren.

Tijdens het Pinksterweekend van 1 -2 juni was er dit jaar geen WWW vanwege onze komende buitenlandse reis naar Hongarije. John had nu een SWIK georganiseerd (Samenspel Weekend In 't Kielzog). In diverse kleinere bezettingen van Kwartet tot Octet of meer gaven we zowel op 1 als op 2 juni een prachtig eindconcert van onze gemaakte vorderingen. Tijdens de lunch kwam "Mw Jansen" nog even melden dat ze zo ziek was maar gelukkig (na onze stilte) toch weer beter werd. Zondagavond 1 juni probeerden we nog wat op lichtvoetige wijze te improviseren alsof het een echte Jam-session was.

Op 8 juli was er het slotconcert in de Werf te Hoogezand.

Van 17 tot 24 juli hadden we onze tournee naar Hongarije. Dit was weer een zeer geslaagde Capriccio reis wederom in samenwerking met het North Wales Clarinet Choir. Dit jaar hadden wij een deel van onze financiële bijdrage verdiend met het verkopen van bloembollen pakketten onder het motto “Capriccio Clarinet Choir zet de bloemetjes buiten”. Het was een succes! We konden naar Hongarije Zie verder
reisverslag Hongarije.

Ook deze tournee leverde weer een fraaie dubbel CD op "The Hungarian Adventure".