Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

1996-1997 Jaaroverzicht 8

Het achtste seizoen was een heftig seizoen met veel enthousiasme.

Op 5 oktober deden we mee met een opendag van 't Kielzog wegens het ingebruik nemen van een nieuwe tribune in de grote zaal. Op 26 oktober deden we mee aan het Jubileumconcert ter gelegenheid van het 12½ jarig bestaan van het Christelijk Dubbelmannenkwartet "Deo Cantemus" in de Koepelkerk van Sappemeer. Wij vulden daar het programma aan met "Feldparthie in C" van J. Haydn, en "Contradanse en Quadrille" van W.A. Mozart. Tot slot speelden wij samen met het dubbelkwartet het "Grönnens Laid".

In de verzorgingshuizen Neerwolde te Groningen en De Bloemhof te Ten Boer werd gespeeld op 31 oktober en 21 november. In de Bloemhof viel nog op dat er tot slot een "Bejaardenlied" werd gezongen door de bewoners. In het nieuwe jaar speelden we op 20 februari in het AG Wildervankhuis te Veendam.

De jaarwisseling had weer veel concerten zoals op 13 december de Carolavond van de muziekschool Haren, op 22 december ons eigen kerstconcert in theatercafé 't Pierement te Sappemeer en op 17 januari het nieuwjaarsconcert in het Kielzog.

In het nieuwe jaar deed ook een deel van Capriccio mee met de workshops van de Brabantse klarinettist Piet Jeegers die een uitvoering had gepland met groot provinciaals klarinetorkest in het kader van een groots project over de klarinet in de provincie Groningen, namelijk Whoops, that clarinet.

Op 17-19 mei hadden we ons WWW in de jeugdherberg "de Grote Beer" te Apeldoorn. Ook hier wisten we onze traditie van "koffie met moorkop" in Hotel Waanders te Staphorst te continueren. Op onze verdere tocht naar Apeldoorn maakten we gebruikt van nieuwe communicatietechnieken. John de Beer en Jaap Starreveld konden elkaar via hun GSM telefoon door Apeldoorn heen naar de jeugdherberg leiden.
Op de tocht door Apeldoorn werd nog een winkeltje ontdenkt waar T-shirts met klarinetopdruk werd verkocht.
Een nieuw fenomeen vond plaats door tijdens de gezamenlijke maaltijd het verhaal te doen van "Mevrouw Jansen" die erg ziek was en of het ook wat stiller kon. Het bleek een nieuwe traditie te worden.

We deden uiteraard nog mee met de twee open dagen van de beide muziekscholen. Op 16 mei in Hoogezand en 31 mei in Haren. Het hele jaar waren we verder op hoog niveau aan het studeren en spelen om aan het eind van dit seizoen een CD opname te maken. Repeteerden we voorheen altijd op zaterdag van 10.00-12.00 uur afwisselend in de muziekscholen van Haren (de blauwe zaal) en Hoogezand (De Werf) dit seizoen werden de repetities verlengd van 09.30 -12.30 uur. Dat gaf dus echt een goede training in het behoud en verbeteren van onze embouchure. Bovendien werd door de week nog geoefend in kleiner verband in allerlei kwartetten.

We hadden twee opname-dagen. Op 7 juni 1997 in het kerkje te Noordlaren en op 14 juni 1997 in de Koepelkerk te Sappemeer.