Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

2002-2003 Jaaroverzicht 14

Iedereen genoot nog na van de tour door Australië, maar tijd om stil te zitten was er – gelukkig – niet. Op 7 september 2002 hadden we alweer ons eerste optreden in de Doprskerk in Haren, waar het gerestaureerde Hinszorgel werd gepresenteerd.


Op 21 september 2002 voerden we met een aantal kinder- en jeugdkoren de Carmina Burana van Carl Orff uit onder leiding van Wim van de Laar in de Rooms-Katholieke Kerk in Sappemeer.

Op 16 oktober 2002 speelden we in de Bibliotheek “Boekhoven” in Hoogezand.

Op 1 november 2002 konden we genieten van de eindpresentatie van onze Australië Tour in De Werf in Hoogezand.

Op 9 november 2002 deden we mee aan een Internationaal Concours van Blazersensembles in Veenendaal. Hoewel we met goede moed hierheen vertrokken, vielen we niet in de prijzen. De diversiteit aan ensembles zowel wat betreft instrumenten en de grootte van de ensembles als het feit dat ook professionals meededen was te groot. Toch was het een leerzame ervaring en ontvingen we lof voor onze prestatie.

Na de Sinterklaasviering op 7 december 2002 vonden er rond kerst en nieuwjaar diverse activiteiten plaats. In kleine bezetting werd er op 15 december 2002 voor de juiste sfeer gezorgd bij een Dickenslezing in ’t Clockhuys in Haren. (Link naar special)

Op 21 december 2002 gaven we een Kerstconcert met de Famondio Singers (een close harmony vocal group) in Hoogezand.

De AZK Cie (Activiteiten Zonder Klarinet) was actief in het organiseren van een zwemmiddag in een tropisch zwembad en in het organiseren van een High Tea. In feestelijke kleding aten en dronken we gezellig op 28 december 2002 waarbij ook leuke sketches werden gedaan.

Vervolgens speelden we tijdens de Nieuwjaarsinstuif van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. We voerden daar opnieuw de Carmina Burana van Carl Orff uit. Op 17 januari 2003 werkten we mee aan de nieuwjaarspresentatie van ’t Kielzog met als thema: Carnaval des Animaux.

In dit seizoen voerden we voor het eerst de bewerking van het eerste klarinetconcert van Carl-Maria von Weber voor soloklarinet en klarinetorkest uit. Soliste Ailien de Beer oogstte veel bewondering met haar spel, o.a. tijdens een concert in de Koepelkerk in Sappemeer.

Op 1 februari 2003 was er opnieuw (nu voor de 4de keer) een succesvolle Klarinettistendag Noord-Nederland in Groningen.

Een heel bijzonder moment was de geboorte van het eerste “Capriccio-kleinkind”. Op 13 februari 2003 werd Evelien Suzanne Fennis, dochter van Capriccio-lid Corien Bier en Toine Fennis, geboren.

Als orkest gingen we steeds meer professionaliseren. Naast onze concertkleding kregen we per 10 maart nu ook ieder onze eigen lessenaar waarmee we op 15 maart 2003 al mee konden concerteren in De Tiehof te Onnen waar we een muzikale “Reis om de wereld” concert gaven.

In april 2003 was het alweer tijd voor onze volgende tour: de Capriccio Cappuccino Tour. Maar voordat wij naar Italië vertrokken, was het Italiaanse orkest “Corpo Filarmonico Giovanni Rinaldi” onder leiding van (bas)klarinettist Paolo de Gaspari bij ons te gast. Zij gaven natuurlijk een aantal concerten en we speelden ook samen. Ook maakten ze kennis met onze regio en maakten ze een uitstapje naar Amsterdam.
In deze periode werd de basis gelegd voor de “Basterclass”. Tijdens de Basterclasses delen professionele basklarinettisten hun kennis met amateur-musici. Paolo de Gaspari het voortouw met onze bassectie (alt, bas en contra-alt).

Aansluitend aan hun bezoek vertrokken wij per bus naar Italië voor onze Capriccio Cappuccino Tour. Ook wij gaven verscheidene concerten, onder andere in het prachtige theater in Carpi en in een dorpje bij het Gardameer. We brachten ook een bezoek aan Venetië. Uiteraard dronken we veel cappuccino en het merk Illy werd de winnaar. Aan het einde van de tour namen we deel aan de “Clarisax Day”. In totaal waren er zo’n 130 klarinettisten en saxofonisten die aan deze dag deelnamen. In verschillende bezettingen werd er gewerkt onder begeleiding van bekende docenten uit heel Europa.