Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

2001-2002 Jaaroverzicht 13

Aan het begin van het seizoen was de spanning al voelbaar… Wat door sommige leden aanvankelijk als een grap werd beschouwd, kwam langzamerhand dichterbij: de “Capriccio Kangaroo Tour” naar Australië.

Maar voor het zover, was er gelukkig genoeg te doen. Op 1 september openden wij het culturele seizoen Haren met een openluchtconcert in het centrum van het dorp en op 8 september 2001 gaven we concertjes op de Open Monumentendag in het kerkje in Fransum. Een prachtig kerkje met een
bijzondere ambiance.

Op zaterdag 1 december 2001 trad het klezmerorkest “Di Gojim” op in ’t Kielzog. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met klezmer. Jaap Mulder van Di Gojim was bereid om de middag voor het concert een workshop klezmer te geven. Een 15-tal leden van Capriccio volgde dan ook enthousiast deze unieke workshop. Jaap Mulder wist in een middag een aantal ’s Avonds genoten alle deelnemers van het bijzondere optreden van Di Gojim.

Een oude stationshal en een oude stoomtrein werden de plek voor de volgende optredens van een aantal Capriccio-leden op 27 en 28 december 2001. De STAR reed rond de Kerstdagen het traject van Stadskanaal naar Veendam. Aangepast aan de kerstsfeer vonden er optredens plaats in de stationshal én IN de trein. Zelfs de sneeuw ontbrak niet ….

Het nieuwe jaar brak aan en de voorbereidingen voor Australië waren in volle gang. Maar eerst vond er nog een ander belangrijk feit plaats: we bestonden 12,5 jaar! Op 2 maart 2002 gaven we een aantal concerten in de stad Groningen onder het thema “Capriccio trakteert” in het Martini Ziekenhuis, de Bibliotheek en op de Grote Markt. Op 3 maart 2002 gaven we ons jubileumconcert in de Remonstrantse Kerk in Groningen. Het was duidelijk te horen dat we muzikaal gezien erg gegroeid waren in die 12,5 jaar.

Op 8 maart gaven we op de Nationale Vrouwendag een concert in de Reensche Compagnie in Hoogezand.

Op 18 maart bracht een afvaardiging van Capriccio een ochtendaubade bij het huis van John de Beer vanwege zijn 50ste verjaardag.

Op 19 april 2002 speelden we ter gelegenheid van het project “Heel de Buurt” op de multiculturele muziekdag in café De Bonte Koe in Groningen voor een internationaal gezelschap.

Groningen en Haren waren in de ban van de Giro d’Italia. Op 20 april 2002 gaven we een Pizza Capriccio concert in ’t Clockhuys in Haren .Op 9 mei 2002 speelde een groot orkest, waaronder Capriccio, op de startdag (Gironingen Cantate) van de Giro. Een bijzondere ervaring. De
weersomstandigheden waren ook “Italiaans”, want het was een zonnige en warme dag!

Ook dit jaar vond op 19 en 20 mei 2002 ’t SWIK plaats. Opnieuw musiceerden we enthousiast in kleine ensembles.

Op 8 juni 2002 vond er alweer een jubileumconcert plaats, ditmaal van John de Beer en Carel van Aurich. In de Koepelkerk gaven zij samen een concert en prachtige orgel- en klarinetklanken vulden de kerk.

Het was bijna zover…. onze reis naar Australië! Voordat we op reis gingen, gaven we een “Australian Farewell Concert” in De Werf. Begin juli vertrokken we voor een maand naar Australië voor onze Capriccio Kangaroo Tour. We maakten heel veel kilometers in de bus. Onze reis startte in Brisbane en eindigde in Adelaide. We zagen het Sydney Opera House, kangoeroes en koala’s. We gaven veel concerten in veelal prachtige concertzalen en kregen enthousiaste reacties van ons publiek. Een onvergetelijke ervaring!