Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

2003-2004 Jaaroverzicht 15

Dit seizoen begon onder de sterren….. Vanwege het 375-jarig bestaan van Hoogezand-Sappemeer vond het festival “Onder de sterren” plaats. In de openlucht – het plein voor het gemeentehuis – werden ’s avonds een aantal films getoond met als voorprogramma muzikale optredens, waaronder Capriccio.

Op 1 november 2003 gaven we op uitnodiging van het Chr. Fanfarekorps Juliana uit Hoogezand-Sappemeer een gezamenlijk concert in de “Vredekerk” in Hoogezand. Tijdens dit concert vond de première plaats van de Ouverture “De Hebriden”, ook wel bekend als “Fingals Grot” van Mendelssohn-Bartholdy. We hadden in de maanden daarvoor hard gewerkt aan dit prachtige stuk. Het was een hele klus, maar het resultaat was er dan ook naar!

In dit seizoen ging de “Basterclass” echt van start. In september en december 2003 vinden er speciale workshops plaats voor alt- en basklarinettisten onder leiding van Paolo de Gaspari uit Italië en Pedro Rubio uit Spanje. Zij lieten allebei horen tijdens een concert horen dat een basklarinet veel meer is dan alleen maar een begeleidingsinstrument.

Op 29 november 2003 gaven we een concert in verpleeghuis Dilgtoord. Voor het eerst stond John de Beer niet als dirigent voor het orkest, omdat hij plotseling een andere verplichting had. Gelukkig kon het concert gewoon doorgaan. Geke Rouffaer nam het over en het publiek was (net als anders) enthousiast.

Het Sinterklaasfeest vond op 6 december 2003 plaats, voor de eerste én laatste keer in de oude locatie van het Centrum voor Kunst en Cultuur in Haren.

Naast de “Basterclass” was er ook nog de “Recital Class”. Een aantal gevorderde leerlingen werkte toe naar het Recital op 13 maart 2004. Dit gebeurde onder deskundige leiding van de Russische pianisten Olga Karelova en Ronald Kedra. Deze 2 pianisten slaagden dit jaar met een 9,5 en een 10 aan het conservatorium! Op het Recital was het goede resultaat van deze samenwerking te horen!

Van 26 tot en met 28 maart 2004 vond de 2e NERV-conventie in Utrecht plaats. Op de openingsavond voerden wij een stuk voor solo basklarinet en klarinetorkest uit van de Italiaanse componist Sergio Mauri. Paolo de Gaspari speelde de solo. De componist Mauri vindt het erg belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van de verschrikkingen van met name de 2e wereldoorlog om hen bewust te maken dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Bij dit stuk worden normaal gesproken dia’s vertoond van Anne Frank. Helaas ontbraken de dia’s bij deze uitvoering, maar ook zonder dia’s was de beklemmende sfeer van dit stuk voelbaar.
De conventie was opnieuw een hele ervaring. Op zaterdag vond de “klarinetmarathon” plaats. Dit hield in dat bijna alle bekende Nederlandse klarinettisten en saxofonisten optraden. Iedereen genoot dan ook volop van het al het moois dat te horen was. Verder was er op zaterdag en zondag de “Choir Estafette”. Verschillende klarinetorkesten en een saxofoonorkest speelden. Het was leuk om te luisteren naar de uitvoering van stukken die we zelf ook spelen of hebben gespeeld.
De meeste Capricciosi gingen zaterdagavond weer naar huis, maar een aantal bleef ook de zondag. Ook op deze dag was er geen moment van verveling. Beroemde buitenlandse klarinettisten als Joszef Balogh (Hongarije) en Pedro Rubio (Spanje) en het Emiliano Clarinet Quartet (Italië) gaven concerten. Er is prachtige muziek geschreven voor klarinet!

Op Koninginnedag 2004 stonden we zowel op de braderie in Sappemeer als op de rommelmarkt in Haren. Wij werkten ons (letterlijk) in het zweet om alle spullen aan de man te brengen en zo onze kas te spekken.

Op 9 juni 2004 gaven we een concert op de patio Kindergeneeskunde in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Ons concert werd uitgezonden via het interne televisiekanaal en er was ook live publiek aanwezig.

We sloten het seizoen op zaterdag 26 juni 2004 af met een theeconcert in de openlucht op het EKO-bedrijf “De Ingen” in Westerbroek. Daarna genoten we van een uitstekende barbecue. De oranjefans schaarden zich rondom de tv en de anderen trokken zich terug op een bankje en maakten het daar gezellig.

Van 6 tot en met 17 augustus 2004 maakten wij de Capriccio Puszta Tour door Hongarije.We repeteerden onder andere in de wijnkelder van een muziekschool, zwommen in het Balatonmeer en de Donau, gaven concerten op een aantal bijzondere locaties en maakten kennis met de Hongaarse gastvrijheid.

Een nieuwe loot aan de Capriccio-boom was dit jaar de start van het Klezmerorkest L’Chaim (Op het leven), waarin 9 Capriccioleden met John klezmermuziek ten gehore brengen. L’Chaim speelde onder andere als begeleiding bij een kinderkoor, luisterde een 25-jarige bruiloft op, maar veraangenaamde ook het wachten bij een toeristische attractie in Tapolca (Hongarije).