Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

2009 03 27 Kansai Clarinet Quartet

Osaka - Hoogezand 

Vrijdagavond 27 maart 2009 gaf het Capriccio Clarinet Orchestra o.l.v. John de Beer samen met het Kansai Clarinet Quartet o.l.v. professor Hideaki Iwai uit Osaka (Japan) een dubbelconcert in de Koepelkerk in Sappemeer. Het bijzondere concert werd geopend door wethouder Cor Drost van Cultuur die met een  Haiku (Japans gedicht) over de klarinet zijn speech opende.

Het Kansai Clarinet Quartet speelde een zeer  afwisselend programma met klassiek, jazz en Japanse liederen. De vier musici – met twee klarinetten, bassethoorn en basklarinet - speelden op een technisch erg hoog niveau waardoor alle aandacht werd gericht op het samenspel en de muzikaliteit. In het Ave Maria van Schubert excelleerde het kwartet in een prachtige beheerste serene klank terwijl in de “Three Latin Dances” van de Belgische componist Patrick Hiketick de complexe ritmes met passie en opzwepend  werden gespeeld. Japanse songs met mysterieuze titels als Toryanse, Chatsumi, Oborozukiyo en Sakura-Sakura vomden een prachtig rustpunt in het optreden.

Na de pauze opende wethouder van Economische Zaken Frans Luyxcks het tweede gedeelte van het concert. Hij sprak over de viering van de 400-jarige handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland  en speciaal over de zakelijke banden tussen het Japanse bedrijfsleven en de gemeente Hoogezand-Sappemeer alsook de provincie Groningen.

Het Capriccio Clarinet Orchestra vervolgde het muzikale gedeelte met het spelen van “De Moldau” van Bedrich Smetana. Het verhaal van de rivier de Moldau  van het prille begin de aankomst als brede rivier in de stad Praag werd muzikaal met veel verve gespeeld. Tijdens het luisteren kon het publiek kijken naar beelden van de bron, de jacht, de boerenbruiloft, de St. Johannes stroomversnelling en de burcht Vyserad in Praag. Na de Finale uit de Negende Symfonie van Dvorak soleerde klarinettist John de Beer – opkomend vanuit de kerk - in “Rondo in Klezmer Style” van de Hongaarse klarinettist en componist Jozsef Balogh.

Het concert werd afgesloten door de jonge Japanse klarinettiste Kazumi Itani, begeleidt door Capriccio én het Kansai Clarinet Quartet, als soliste in een ongehoord virtuoos gespeelde uitvoering van Guisganderie van de Franse componist Paul Jean-jean.

Na afloop van het concert werd er een receptie aangeboden aan het Kansai Clarinet Quartet met genodigden uit het culturele en (Japanse) bedrijfsleven. Burgemeester Yvonne van Mastrigt overhandigde namens de gemeente Hoogezand-Sappemeer een kunstwerk, uitbeeldend het silhouette van de gemeente, met inscriptie ter gelegenheid van het muzikale bezoek.

De Japanse gasten waren vrijdagochtend ontvangen op het Aletta Jacobs College door directeur Marcel Klaverkamp en werden rondgeleid door twee leerlingen. Directeur Leo Hegge van het Kielzog gaf 's middags een rondleiding in het theater en het kunstencentrum waar ze verschillende lessen en cursussen bezochten.

Dirigent John de Beer van Capriccio hoopt op een langdurige culturele relatie met de Kansai Clarinet Society in Osaka waarvan professor Hideaki Iwai voorzitter van is. Het Capriccio Clarinet Orchestra is uitgenodigd om een tegenbezoek te brengen aan Japan.