Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

2005-2006 Jaaroverzicht 17

Jaarverslag 2005-2006 (seizoen 17)

Ook dit jaar hadden we weer veel bijzondere evenementen. Chronologisch gezien was het eerste bijzondere evenement op 22 oktober 2005. Als orkest konden we ons laten horen op de World Bass Clarinet Convention in de Doelen te Rotterdam met Dvoraks 9de symfonie Uit de nieuwe wereld het eerste en vierde deel. Daarnaast speelde onze bassectie mee met het grootste basklarinettenorkest ter wereld. Er was voor dit orkest een speciaal orkest stuk geschreven door Paul Harvey. We kwamen hiermee in het Guinness recordbook met 149 basklarinetten waarvan de telling gecontroleerd werd door politie en notaris. 

Het volgende bijzondere project was op 5 november 2005. We deden toen mee met Coupe Royale in de Oosterpoort te Groningen. Het prins Bernhard Cultuurfonds had ook 7 andere orkesten uitgenodigd ter viering van hun 65 jaar bestaan. Deze orkesten hebben ooit een subsidie gekregen van het cultuurfonds. We hielden er een leuke DVD aan over waar alle orkesten opstonden met een eigen improvisatie van het hiervoor geschreven orkest stuk Coupe Royale. 

Op 5 februari 2006 gaven een triple concert in de grote zaal van het Prins Claus Conservatorium te Groningen samen met Clarinets Unlimited dat 15 jaar bestond en het Clarinetchoir SAMV uit Izegem (België). 

Op 29 april tot en met 2 mei ontvingen we onze Italiaanse vrienden van Corpo Filarmonico di Giovanni Rinaldi waarvan (bas)klarinettist Paolo De Gaspari dirigent is. Op 30 april gaven we een duo-concert inde Damkerk te Hoogezand. 

Op 1,2 en 3 mei hadden we ons grote project  van opnamen van de 9de symfonie van Dvorak in de Martinikerk te Groningen voor onze DVD. We kregen hierbij aanvulling van enkele klarinettisten en de paukenist van Corpo Filarmonica de Giovanni Rinaldi. Op 1 mei hadden we de audio opnamen en op 2 mei de beeldopnamen en op 3 mei de buitenopnamen op mooie kenmerkende locaties in de stad Groningen. 

Op 21 mei verzorgden we voor de 2de keer het benefietconcert voor de Nierstichting in de plaats Melkema te Huizinge. Het concert werd bij “favourite aria’s aangevuld met zangleerlingen van zangdocente Marthe Westers.

Op 10 juni mochten we wederom concerteren in de Martinikerk te Groningen tijdens de open toren en orgeldag. De organist van de Martinikerk had ons horen spelen bij onze DVD opnamen en vond onze klank zo mooi dat hij ons voor deze dag aan had aanbevolen. 

Naast al deze bijzondere concerten hadden we nog vele andere optredens zoals:

15 concerten in diverse verzorgingstehuizen in stad en provincie Groningen. 6 kerstconcerten in diverse tehuizen waarbij het kerstverhaal werd geïllustreerd met de bekende kerstliederen die men kan meezingen en 18 schoolconcertyen voor de groepen 5 en 6 van diverse basisscholen in Hoogezand en Sappemeer. 

Als bijzondere gebeurtenis moet natuurlijk het SWIK (Samenspel Weekend In ’t Kielzog) dat op 28-30 december werd gehouden in ’t Kielzog. Op de eerste dag was er een concert door de docenten Angela Fussel (en haar dochter) Paolo De Gaspari, David Jean Baptiste en Michel Duijves. De volgende dagen waren er vele samenspelactiviteiten en een speciale bassterclass voor de bas- en altklarinetten. Enkele maanden later moesten we helaas vernemen dat Angela Fussel was overleden. 

Tot slot valt ook te vermelden de AZK (Activiteiten Zonder Klarinet). We hebben bloembollen verkocht om onze kas wat aan te vullen. De Sinterklaas viering werd weer  gezellig met lekkernij aangekleed. We hadden 2x een filmavond. De 1ste keer met Peter en de Wolf en de Moldau en de 2de keer de film Amadeus.Helaas moesten we afscheid nemen van de vader van Rina Kwebeman op 15 april. Vader Kwebeman heeft altijd veel gedaan voor het orkest waarvoor we hem dankbaar zijn. 

Op 15 juli werd het seizoen afgesloten met een BBQ bij het huisje van Allard Venstra aan het Paterswoldsemeer.