Ukkie Tour was GREAT!!!!

Het is vandaag een week geleden dat we speelden in de prachtige St. Paul's Church aan Covent Garden in Londen. Een fantastische kerk want je proefde de eeuwen geschiedenis bij iedere inademing en voelde de tijd heel even stil staan. En wie goed luisterde hoorde achter in de kerk het gemompel van acteurs uit de vele theaters rondom Covent Garden. Een historische plek in Londen waar wij een week geleden onze muziek mochten spelen.

We kijken terug op een mooie tour met heel veel verschillende ervaringen. Muzikaal natuurlijk! Maar ook het reizen was een belevenis: de bus, de trein, de metro, de dubbeldekker, de wandeling en de hop-on hop off. Net als ons concertprogramma was het een mozaiek aan kleuren. Van het toch een beetje afstandelijke British Clarinet Ensemble tot het East Anglian Single Reed Choir met tea, coffee and cake zijn we ondergedompeld in de Britse wereld.

De aftrap van onze Britse "Spelen" was in Hitchin met de repetitie en het concertje samen met het BCE in het privé schooltje. Toch indrukwekkend met zoveel bassen en contrabassen en fijn dat Susan, Steven en collega contrabassist met ons mee wilden spelen!

Play Day klinkt als Speel Dag en dat was het ook voor ons allemaal. De kinderen speelden in de gangen en wij toeterden door het geboden repertoire. De combinatie Variaties en Haendel roept vanaf nu zeker herinneringen op en dat terwijl variatie een belangrijk element is in muziek en Haendel een geweldige componist. It's not our cup of tea maar we hebben die dag wel even mogen proeven aan hun cup of tea en dat is voor beide orkesten leerzaam. (wellicht kunnen de Sicilianen ook eens naar het BCE)

Tjonge, wat was het mooi in Londen en vooral wat was het koud en guur! Wij hebben Londen gezien zoals het er meestal uit ziet terwijl je ook de pech kunt hebben dat de zon schijnt en dat is voor Londenaren een grote uitzondering. Jazeker, er had zelfs nog wel wat mist bij gekund zodat alle foto's dezelfde sfeer zouden krijgen. Maar ik vond het geweldig om on en off te hoppen op de bus en heb genoten van deze vrije dag. En er zijn toch mooie foto's gemaakt!

Gelukkig was de dinsdag wel zonnig zodat we in de tuin van de St. Pauls's konden lunchen en de groepsfoto konden maken zonder en met de Ukkies. Want ja als de reis de naam Ukkie Tour krijgt dan moeten er ook kindertjes mee. Of was het misschien andersom?

Met kinderen en baby's reizen is normaal al een hele tour. Maar ook nog in het keurslijf van een concert tour is dat pas een echte opgave! Vanaf deze plek een "hip hip hooray" voor de ouders maar vooral de kids die het soms jammer leken te vinden dat hun vader en/of moeder mee waren!

Er zat een natuurlijk crescendo in deze tour en die eindigde in een groot sforzando tijdens ons concert in het Crampford Theatre in Chelmsford. Een zaal vol met enthousiast publiek dat ons programma zeer waardeerde. Daar doen we het voor en ik hoorde dat ze ons volgend jaar graag terug willen in hun lunch concerten programma. We hebben ook uitstekend gespeeld ondanks het gemis van enige vorm van akoestiek en dat was best wel een uitdaging! Hugo heeft helaas het laatste concert gemist omdat hij op rij 1 het hele concert heeft geslapen!

En 's avonds kwam de kers op de Ukkie Taart met een "joint rehearsal" met het East Anglian Single Reed Choir! Hier kregen we de Britse gastvrijheid te zien, te horen en zelfs te proeven. De pauze was veel en veel te kort want iedereen wilde met je praten en je moest de coffee, tea and home made cakes ook nog nuttigen. Dirigent Anthony Bailey leidde duidelijk en adequaat de repetitie! Deze mensen wil ik wel beter leren kennen en daarom heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen voor een kopje koffie, thee en zelfgemaakte cake.

Het is altijd weer fijn om te zien hoe snel en flexibel we zijn in het openbaar vervoer en bij repetities en concerten. Dat maakt reizen met Capriccio altijd goed. Zoals de juf in de receptie van de Premier Inn opmerkte: "I can see your group is used traveling around". Wij zijn inderdaad een groep waarmee je de wereld over kunt reizen. Daarom dank voor jullie inzet!

Ook de eet/kook ploeg heeft uitstekend werk gedaan: van Italiaans en Grieks tot indiaas kwam voorbij. Het is mooi om te zien dat deze zaken logistiek bij jullie in uitstekende handen is. En de bonte avond was weer een groot succes met de BACH (Bonte Avond Capriccio Heren). De Capriccio Awards 2018 zijn verdeeld en we maken ons op voor de CA 2019 in .... Mijn dank aan iedereen is groot en we gaan op weg naar de volgende uitdaging!

2000-2001 Jaaroverzicht 12

Het twaalfde seizoen tot 1 januari 2001 had ook weer bijzondere hoogtepunten.

Nog maar net terug uit Hongarije en de zomervakantie achter de rug mochten wij spelen op de monumentendag van de gemeente Haren in de tuin van Galerie "De Dilcht". Een prachtige Engelse landschapstuin die onze Hongaars geschoolde klanken goed wist te ontvangen.

We moesten dit seizoen afscheid nemen van Nanko de Graaf. Hij studeerde in september af als arts en kreeg een baan in Gouda. Op 29 september gaf hij een "afstudeerfeestje" in Café Marleen te Groningen. Het hele Capriccio orkest bracht hem daar een aubade op de muziek van Grönnens Laid en gaf hem een collage met allerlei Capriccio hoogtepunten.

Daarna konden we regelmatig in diverse verzorgingshuizen spelen. Nu onze reislust goed was geprikkeld met reizen naar Denemarken, Wales en Hongarije wilden wij "de kas spekken" met regelmatige concerten voor een volgende tournee. Wij gaven concerten op 27 september in het Talmahuis te Groningen, op 5 oktober in"De Enk" te Zuidlaren, op 17 oktober in het Menno Lutterhuis te Groningen en op 7 december in Beatrixoord te Haren.

Wij zullen echter ook steun gaan krijgen van de stichting "Vrienden van Capriccio" die op 9 oktober 2000 werd opgericht bij de notaris.

Op 20 november speelde een klein Capriccio vooraf en tijdens de pauze bij het 10 jarig bestaan van de filmliga in Hoogezand (‘t Kielzog)

Op 14 december speelde een dubbelkwartet op de kerstviering van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen "Vrouwen van nu" in de Edsersheerd party-schuur te Slochteren. Men zou met 8 man komen spelen maar omdat Jack de Beer deze dag 18 jaar werd kwam de hele familie de Beer meespelen en werd het 11 man (zo viert familie de Beer zijn verjaardagen).

Op 15 december gaven we zowel op de kerstconcerten van de muziekschool van Haren als van Hoogezand acte de présence. Wij speelden hier het stuk "Morgenstimmung" van Evard Grieg voor clarinet-choir bewerkt door Jack en John de Beer.

Mede door een nieuw computerprogramma om muziek te schrijven en te arrangeren staat er nog meer op stapel. Zowel een demonstratie stuk op basis van "Peter en de Wolf": van S. Prokofjef om alle verschillende klarinetten te laten horen als een bewerking van Sinterklaasmelodieen werd door John gemaakt.

Het orkest zelf werd dit jaar aangevuld met een tweede Es-klarinet en een derde Bas-klarinet(speler). Ons succes stuk "Calles de Flores" van Gordon Lewis zal met deze uitbreiding de Andalusische melodieën nog rijker en voller laten klinken.

Op 12 januari 2001 gaven wij een oprichtingsconcert gelegenheid van de
oprichting van de Stichting Capriccio in de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk
in Hoogezand. Na afloop vierden we de oprichting met een hapje en een
drankje.

Op 27 januari 2001 vond de 2e Klarinettistendag Noord-Nederland plaats in
Groningen, georganiseerd door NERV (Nederlandse Enkel Riet Vereniging). De
dag was opnieuw een groot succes. Er werd gemusiceerd door jong en oud in
verschillende ensembles en natuurlijk was er ook het grote klarinetorkest
(80 personen!). In de masterclass door Reinier Hoogerheide was veel te
leren. Op het concert werden allerlei muziekstijlen (klassiek, jazz,
klezmer en kamermuziek) ten gehore gebracht, waarmee weer werd bevestigd
dat je als klarinettist alle kanten op kunt! (Link naar de special)

Gezamenlijk met Clarinets Unlimited gaven wij een concert in de Synagoge in
Groningen op 18 februari 2001. We traden apart op en samen speelden we het
stuk “Puszta”. Het concert werd enthousiast ontvangen door het publiek
(Link naar de special)

Op 23 april speelden wij voor de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen in
Het Gorechthuis te Haren

Op 28 en 29 april 2002 vond de eerste NERV-conventie in Utrecht plaats. Het
was voor de eerste keer dat in Nederland zo veel klarinettisten en
saxofonisten bij elkaar waren. Uniek waren ook de vele (inter)nationaal
bekende solisten, ensembles en orkesten. Er viel in 2 dagen heel wat te
doen en te beluisteren! (link naar NERV)

Op 3 en 4 juni 2001 vond ’t SWIK (Samenspeel Weekend In ’t Kielzog) plaats.
Onder begeleiding van docenten speelden we in ensembles diverse leuke
stukken. In een ensemble speelt het anders dan in een orkest, omdat je
minder steun hebt van anderen.

Op 24 juni 2001 vond het Kwartettenconcert in zaal “De Werf” van ’t Kielzog
plaats. In dit seizoen hebben diverse kwartetten wekelijks gerepeteerd.
Samenspelen is leuk en dat was ook op dit concert weer te horen!

Op 6 juli 2001gaven een aantal gevorderde leerlingen een KlarinetRecital in
“De Werf” in Hoogezand. Onder begeleiding van de pianiste Eriko Ishimoto
werd bekende en minder bekende klarinetmuziek ten gehore gebracht.

De afsluiting van dit seizoen was anders dan voorgaande jaren. Capriccio
betekent grillig en dus was er niet de afsluitende barbecue, maar een
brunch bij Motel Van der Valk in Westerbroek op de zaterdagochtend. Aan een
lange tafel genoten we van allerlei lekkernijen.

Ons eindconcert op 7 juli 2001 had als thema “Spooky takes a holiday”
meegekregen. De spookachtige sfeer en een bijzonder einde van het concert
betekenden het begin van de vakantie.