2003-2004 Jaaroverzicht 15

Dit seizoen begon onder de sterren….. Vanwege het 375-jarig bestaan van Hoogezand-Sappemeer vond het festival “Onder de sterren” plaats. In de openlucht – het plein voor het gemeentehuis – werden ’s avonds een aantal films getoond met als voorprogramma muzikale optredens, waaronder Capriccio.

Op 1 november 2003 gaven we op uitnodiging van het Chr. Fanfarekorps Juliana uit Hoogezand-Sappemeer een gezamenlijk concert in de “Vredekerk” in Hoogezand. Tijdens dit concert vond de première plaats van de Ouverture “De Hebriden”, ook wel bekend als “Fingals Grot” van Mendelssohn-Bartholdy. We hadden in de maanden daarvoor hard gewerkt aan dit prachtige stuk. Het was een hele klus, maar het resultaat was er dan ook naar!

In dit seizoen ging de “Basterclass” echt van start. In september en december 2003 vinden er speciale workshops plaats voor alt- en basklarinettisten onder leiding van Paolo de Gaspari uit Italië en Pedro Rubio uit Spanje. Zij lieten allebei horen tijdens een concert horen dat een basklarinet veel meer is dan alleen maar een begeleidingsinstrument.

Op 29 november 2003 gaven we een concert in verpleeghuis Dilgtoord. Voor het eerst stond John de Beer niet als dirigent voor het orkest, omdat hij plotseling een andere verplichting had. Gelukkig kon het concert gewoon doorgaan. Geke Rouffaer nam het over en het publiek was (net als anders) enthousiast.

Het Sinterklaasfeest vond op 6 december 2003 plaats, voor de eerste én laatste keer in de oude locatie van het Centrum voor Kunst en Cultuur in Haren.

Naast de “Basterclass” was er ook nog de “Recital Class”. Een aantal gevorderde leerlingen werkte toe naar het Recital op 13 maart 2004. Dit gebeurde onder deskundige leiding van de Russische pianisten Olga Karelova en Ronald Kedra. Deze 2 pianisten slaagden dit jaar met een 9,5 en een 10 aan het conservatorium! Op het Recital was het goede resultaat van deze samenwerking te horen!

Van 26 tot en met 28 maart 2004 vond de 2e NERV-conventie in Utrecht plaats. Op de openingsavond voerden wij een stuk voor solo basklarinet en klarinetorkest uit van de Italiaanse componist Sergio Mauri. Paolo de Gaspari speelde de solo. De componist Mauri vindt het erg belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van de verschrikkingen van met name de 2e wereldoorlog om hen bewust te maken dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Bij dit stuk worden normaal gesproken dia’s vertoond van Anne Frank. Helaas ontbraken de dia’s bij deze uitvoering, maar ook zonder dia’s was de beklemmende sfeer van dit stuk voelbaar.
De conventie was opnieuw een hele ervaring. Op zaterdag vond de “klarinetmarathon” plaats. Dit hield in dat bijna alle bekende Nederlandse klarinettisten en saxofonisten optraden. Iedereen genoot dan ook volop van het al het moois dat te horen was. Verder was er op zaterdag en zondag de “Choir Estafette”. Verschillende klarinetorkesten en een saxofoonorkest speelden. Het was leuk om te luisteren naar de uitvoering van stukken die we zelf ook spelen of hebben gespeeld.
De meeste Capricciosi gingen zaterdagavond weer naar huis, maar een aantal bleef ook de zondag. Ook op deze dag was er geen moment van verveling. Beroemde buitenlandse klarinettisten als Joszef Balogh (Hongarije) en Pedro Rubio (Spanje) en het Emiliano Clarinet Quartet (Italië) gaven concerten. Er is prachtige muziek geschreven voor klarinet!

Op Koninginnedag 2004 stonden we zowel op de braderie in Sappemeer als op de rommelmarkt in Haren. Wij werkten ons (letterlijk) in het zweet om alle spullen aan de man te brengen en zo onze kas te spekken.

Op 9 juni 2004 gaven we een concert op de patio Kindergeneeskunde in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Ons concert werd uitgezonden via het interne televisiekanaal en er was ook live publiek aanwezig.

We sloten het seizoen op zaterdag 26 juni 2004 af met een theeconcert in de openlucht op het EKO-bedrijf “De Ingen” in Westerbroek. Daarna genoten we van een uitstekende barbecue. De oranjefans schaarden zich rondom de tv en de anderen trokken zich terug op een bankje en maakten het daar gezellig.

Van 6 tot en met 17 augustus 2004 maakten wij de Capriccio Puszta Tour door Hongarije.We repeteerden onder andere in de wijnkelder van een muziekschool, zwommen in het Balatonmeer en de Donau, gaven concerten op een aantal bijzondere locaties en maakten kennis met de Hongaarse gastvrijheid.

Een nieuwe loot aan de Capriccio-boom was dit jaar de start van het Klezmerorkest L’Chaim (Op het leven), waarin 9 Capriccioleden met John klezmermuziek ten gehore brengen. L’Chaim speelde onder andere als begeleiding bij een kinderkoor, luisterde een 25-jarige bruiloft op, maar veraangenaamde ook het wachten bij een toeristische attractie in Tapolca (Hongarije).