2009 03 27 Kansai Clarinet Quartet

Osaka - Hoogezand 

Vrijdagavond 27 maart 2009 gaf het Capriccio Clarinet Orchestra o.l.v. John de Beer samen met het Kansai Clarinet Quartet o.l.v. professor Hideaki Iwai uit Osaka (Japan) een dubbelconcert in de Koepelkerk in Sappemeer. Het bijzondere concert werd geopend door wethouder Cor Drost van Cultuur die met een  Haiku (Japans gedicht) over de klarinet zijn speech opende.

Het Kansai Clarinet Quartet speelde een zeer  afwisselend programma met klassiek, jazz en Japanse liederen. De vier musici – met twee klarinetten, bassethoorn en basklarinet - speelden op een technisch erg hoog niveau waardoor alle aandacht werd gericht op het samenspel en de muzikaliteit. In het Ave Maria van Schubert excelleerde het kwartet in een prachtige beheerste serene klank terwijl in de “Three Latin Dances” van de Belgische componist Patrick Hiketick de complexe ritmes met passie en opzwepend  werden gespeeld. Japanse songs met mysterieuze titels als Toryanse, Chatsumi, Oborozukiyo en Sakura-Sakura vomden een prachtig rustpunt in het optreden.

Na de pauze opende wethouder van Economische Zaken Frans Luyxcks het tweede gedeelte van het concert. Hij sprak over de viering van de 400-jarige handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland  en speciaal over de zakelijke banden tussen het Japanse bedrijfsleven en de gemeente Hoogezand-Sappemeer alsook de provincie Groningen.

Het Capriccio Clarinet Orchestra vervolgde het muzikale gedeelte met het spelen van “De Moldau” van Bedrich Smetana. Het verhaal van de rivier de Moldau  van het prille begin de aankomst als brede rivier in de stad Praag werd muzikaal met veel verve gespeeld. Tijdens het luisteren kon het publiek kijken naar beelden van de bron, de jacht, de boerenbruiloft, de St. Johannes stroomversnelling en de burcht Vyserad in Praag. Na de Finale uit de Negende Symfonie van Dvorak soleerde klarinettist John de Beer – opkomend vanuit de kerk - in “Rondo in Klezmer Style” van de Hongaarse klarinettist en componist Jozsef Balogh.

Het concert werd afgesloten door de jonge Japanse klarinettiste Kazumi Itani, begeleidt door Capriccio én het Kansai Clarinet Quartet, als soliste in een ongehoord virtuoos gespeelde uitvoering van Guisganderie van de Franse componist Paul Jean-jean.

Na afloop van het concert werd er een receptie aangeboden aan het Kansai Clarinet Quartet met genodigden uit het culturele en (Japanse) bedrijfsleven. Burgemeester Yvonne van Mastrigt overhandigde namens de gemeente Hoogezand-Sappemeer een kunstwerk, uitbeeldend het silhouette van de gemeente, met inscriptie ter gelegenheid van het muzikale bezoek.

De Japanse gasten waren vrijdagochtend ontvangen op het Aletta Jacobs College door directeur Marcel Klaverkamp en werden rondgeleid door twee leerlingen. Directeur Leo Hegge van het Kielzog gaf 's middags een rondleiding in het theater en het kunstencentrum waar ze verschillende lessen en cursussen bezochten.

Dirigent John de Beer van Capriccio hoopt op een langdurige culturele relatie met de Kansai Clarinet Society in Osaka waarvan professor Hideaki Iwai voorzitter van is. Het Capriccio Clarinet Orchestra is uitgenodigd om een tegenbezoek te brengen aan Japan.